Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Wednesday, 6 April 2016

ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္က ပန္ကရိယ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္

ေကာ္လိုရာဒို ကင္ဆာ ေလ့လာေရး တကၠသိုလ္မွ ေလ့လာမႈ တစ္ခုအရ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္က ပန္ကရိယင္ဆာ ဆဲလ္မ်ားအား ေသဆံုး သြားေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

လြန္ခဲ့ေသာ သံုးႏွစ္ခန္႕ ကလည္း ေလ့လာသူမ်ားက ၾကက္ဟင္းခါးသီး ထြက္ကုန္မ်ားက ရင္သား ကင္ဆာအေပၚ ေကာင္းက်ိဳး သက္ေရာက္ပံုမ်ားအား ျပသခဲ့သည္။ ယခုေလ့လာမႈအား ေကာ္လိုရာဒို တကၠသိုလ္မွ ကင္ဆာ ကာကြယ္ေရးႏွင့္ ထိန္းခ်ဳပ္ေရးဌာန ႏွင့္ Skaggs ေဆး၀ါးကၽြမ္းက်င္မႈ သိပၸံမွ ပါေမာကၡ Rajesh Agerwal က လုပ္ေဆာင္ခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။ ထို႕ျပင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးအား အိႏၵိယႏွင့္ တရုတ္ ရိုးရာ ေဆးက်မ္းမ်ား၌ အမ်ိဳးအစား (၂) ဆီးခ်ိဳ ကုသရာ၌ အသံုးျပဳခဲ့သည္မွာ ရာစုႏွစ္ေပါင္း မ်ားစြာ ၾကာျပီျဖစ္သည္။ Agarwal က ၾကက္ဟင္းခါးသီးက ပန္ကရိယ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား၏ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာကို ေျပာင္းလဲ သြားေစရံုသာမက ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား စြမ္းအင္ရရွိမႈ နည္းေစေသာ အင္ဇိုင္း တစ္မ်ိဳးကို လႈံ႕ေဆာ္ေပးသည့္ အျပင္ ပန္ကရိယ ဆဲလ္မ်ားမွ အင္ဆူလင္ ထုတ္မႈအားလည္း မွန္ကန္ေစသည္။ ၾကြက္မ်ားတြင္ စမ္းသပ္ခဲ့ရာ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္တိုက္ေကၽြး ထားေသာ ၾကြက္မ်ားတြင္ ပန္ကရိယကင္ဆာျဖစ္ပြား ႏိုင္ေခ် ၆၀%ခန္႕ ပိုနည္းေၾကာင္း သိရသည္။

အပိန္ေလး
Health Updates Journal

http://thithtoolwin.health.mmbloggers.com/Home/Detail/4935745911157236498 မွ ကူးယူထားပါသည္။

    ဆိုင္မြန္စာၾကည့္ဆိုဒ္: တပတ္ အတြင္း B ပိုး လံုးဝ ဗပ်ာက္ေစမယ့္ နည္းလမ္း ေကာ...

    Friday, March 20, 2015

    တပတ္ အတြင္း B ပိုး လံုးဝ ဗပ်ာက္ေစမယ့္ နည္းလမ္း ေကာင္း




    တကယ္ ေကာင္းမြန္ၿပီး ထိေရာက္တဲ့ နည္းလမ္းေလး ျဖစ္လို႔ ျပန္လည္ မွ်ေဝ ေပးလိုက္ ရပါတယ္။

    ေငြေၾကး အေျမာက္ အမ်ား မကုန္သည့္ အတြက္ အဆင္ေျပ ေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။


    ေရာဂါ ကုထံုး


    ၁။ စပါးလင္ လိုအပ္ပါတယ္ ။

    ၂။ ၎ကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးေၾကာပါ ။

    ၃။ ျပဳတ္လိုက္ပါ ။

    ၄။ ၎ျပဳတ္ရည္ကို တစ္ေန႔ကို သံုးၾကိမ္ ေသာက္ေပးပါ။

    ၅။ ေသာက္ရမည့္ ခြက္ကေတာ့ လက္ဖက္ရည္ ေသာက္ခြက္ ျဖစ္ပါတယ္ ။ တစ္ပတ္ ၾကာသည့္ အခါတြင္ B ပိုးေပ်ာက္ကင္း သြားမည္ ျဖစ္ပါတယ္ ။

    Share လုပ္ မွ်ေဝေပးျခင္း သည္လည္း ကုသိုလ္ ရရွိႏိုင္ ပါသည္။

    Credit - က်န္းမာေရးနွင့္ အလွအပ သတင္းမ်ား
    http://healthknowledgebox.blogspot.com.au/
    http://www.simon-vlog.com/2015/03/b.html#axzz456ZJgCSe မွ ကူးယူထားပါသည္။

    Read more: ဆိုင္မြန္စာၾကည့္ဆိုဒ္: တပတ္ အတြင္း B ပိုး လံုးဝ ဗပ်ာက္ေစမယ့္ နည္းလမ္း ေကာင္း 

    Thursday, August 29, 2013

    စပါးလင္ရဲ့ေဆးစြမ္းမ်ား၊



     
     
     စပါးလင္ (scientific name Cymbopogon၏က်န္းမာေရးအစြမ္းသတၱိမ်ား။
    ၁။ စပါးလင္မွာအဆိပ္ေျဖဓါတ္၊ဘက္တီးရီးယားေခၚပိုးသတ္နိုင္ေသာအစြမ္း၊ေရာဂါမႈိကိုသတ္နိုင္ေသာ သတၱိနဲ႔ကင္ဆာေရာဂါသတ္နိုင္တဲ့သတၱိေတြရွိပါတယ္။
    ၂။ ကိုယ္ခႏၶာရဲ့ခုခံအားကိုေကာင္းမြန္ေစျခင္းျဖင့္ အဖ်ားေရာဂါ၊အေအးမိျခင္း၊ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းတို႔ကိုကုသနိုင္ပါတယ္။
    ၃။ ေလထိုးျခင္း၊အစာမေၾကျခင္း၊ေလပြျခင္း၊ အစာမေၾကအူေရာင္ေရာဂါ (gastroenteritis) တို႔ကို သက္သာေစသည္။
    ၄။ အဆိပ္ေျဖနိင္္ျခင္းနဲ႔ အသဲ၊ေက်ာက္ကပ္၊ဆီးအိမ္၊အစာလမ္းေၾကာင္းနဲ႔ ပင္ကရိယ (pancreas) တို႔ကို သန္႔ရွင္းေစသည္။
    ၅။ ဗီတာမင္ ေအ မ်ားစြာပါ၀င္ျခင္းေၾကာင့္မ်က္စိအားေကာင္းေစၿပီး၊အသားေရေခ်ာမြတ္လွပေစတယ္။
    ၆။ အေၾကာအျခင္ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေစၿပီး၊စိတ္ပင္းပန္းမႈသက္သာေစပါတယ္။
    ၇။ အခ်ိဳ႔သူမ်ားတြင္ ၾကြက္သားနာျခင္း၊အဆစ္အျမစ္ကိုက္ခဲျခင္း၊ေခါင္းကိုက္ျခင္းမ်ားကိုသက္သာေစသည္။
    ၈။ ၂၀၀၅ ခုႏွစ္တြင္ Gurion University  မွေလ့လာခ်က္အရ စပါးလင္ အဆီသည္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို ေသေစနိုင္သည္။
    ၉။ Sun Star Network မွ စပါးလင္တြင္ဆီးသြားေစေသာသတၱိ (diuretic)ရွိေၾကာင္း သတင္း ထုတ္ျပန္ ခဲ့သည္။
    ၁၀။  စပါးလင္သည္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုက်ေစသည္။
    ၁၁။ စပါးလင္အဆီတြင္ပိုးသတ္နိုင္ေသာအစြမ္းရွိေသာေၾကာင့္ပိုးေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ေရာဂါမ်ားကို ကုသ နိုင္သည္။အထူးသျဖင့္ အေရျပားေရာဂါမ်ားျဖစ္ေသာ အဆီျပန္ျခင္းႏွင့္၀က္ျခံတို႔ကိုေပ်ာက္ကင္း ေစ နိုင္သည္။
    ၁၂။ စပါးလင္ဆီကို ယူကလစ္ဆီႏွင့္ေရာေႏွာ္ရူျခင္းျဖင့္ထိပ္ခတ္နာ (sinusitis) ကိုေပ်ာက္ကင္း ေစနိုင္သည္။
    ၁၃။ စပါးလင္ဆီသည္ ရင္ေကာင္စသည့္ပိုးမႊားမ်ားမလာေအာင္ရွင္းလင္း (repellent) နိုင္သည္။

     
    ဇပလင္၏အာဟာရဓါတ္မ်ား။
      
    Nutrition Information of 1 tablespoon (6 g) Whole Cumin Seeds
    ကယ္လိုရီ (Calories)
    22 kcal
    အဆီ (Total Fat)
    1 g
    ကိုလက္စေတာ္ (Cholesterol)
    0 mg
    ဆား (Sodium)
    10 mg
    ကဆီဓါတ္ (Total Carbohydrates)
    3 g
    အမွ်င္ဓါတ္ (Dietary Fiber)
    1 g
    သၾကား (Sugars)
    0 g
    အသားဓါတ္ (Protein)
    1 g


    စပလင္လက္ဘက္ရည္ ေလးခြက္စာျပဳလုပ္ျခင္း။

    စပါးလင္ ၄ ပင္ကိုပိုင္္းျဖတ္ၿပီး ေရ ေလးခြက္ခြဲႏွင့္မီးအေနေတာ္ျဖင့္ ၂၅ မိနစ္ခန္႔ႀကိဳခ်က္ပါ။
    ထိုေနာက္ စပါးလင္ဖတ္မ်ားဖယ္္ၿပီး ေသာက္ပါ။ အခ်ိဳ အရသာလိုခ်င္ပါက ပ်ားရည္ထဲ့ ၿပီး ေသာက္နိုင္ပါတယ္။
     

     Reference

    http://machunlay.blogspot.com/2013/08/blog-post_29.html မွ ကူးယူထားပါသည္။

    စပါးလင္ရဲ႕ အသံုးဝင္ပံု (၇) မ်ိဳး

    စပါးလင္ဆီကို အဆစ္ေရာင္ရမ္းတဲ့ေနရာေတြမွာ လိမ္းေပးရင္ ေရာင္ရမ္းတာေတြ ေလ်ာ့က်ပါတယ္။
       
    play

    ၁ - ထုေထာင္းထားတဲ့ စပါးလင္ကို အဝတ္နဲ႔ထုပ္ျပီး ၾကပ္ထုပ္လုပ္ထုိးေပးရင္ ေရာင္ရမ္းနာ ေပ်ာက္ကင္းပါတယ္။
    ၂ - စပါးလင္ကို အျမီး၊ေခါင္းျဖတ္ျပီး သံုးခြက္တစ္ခြက္က်ိဳေသာက္ရင္ ဆီးေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ အသားဝါေရာဂါေပ်ာက္ပါတယ္။
    play

    ၃ - စပါးလင္ရည္ဟာ ခံတြင္းမေကာင္းတာကို ကုသေပးနုိင္ပါတယ္။
    ၄ - ဌက္ဖ်ားထူထပ္တဲ့ေဒသေတြမွာ စပါးလင္ဆီကို ဖေယာင္းနဲ႔ေရာက်ိဳျပီး ျခင္ကိုက္နိုင္တဲ့ ေနရာေတြကို သုတ္လိမ္းကာ ျခင္ဒဏ္ ကာကြယ္လို႔ ရပါတယ္။
    ၅ - စပါးလင္ဆီကို အဆစ္ေရာင္ရမ္းတဲ့ေနရာေတြမွာ လိမ္းေပးရင္ ေရာင္ရမ္းတာေတြ ေလ်ာ့က်ပါတယ္။
    play

    ၆ - အရြက္သက္သက္ကိုပဲ စိမ္ေသာက္ရင္ ဝမ္းဗိုက္နာက်င္ထိုးေအာင့္တာ ေပ်ာက္ပါတယ္။
    ၇ - ဝဲနာယားနာေတြျဖစ္တဲ့ေနရာေပၚမွာ အဆီကိုလိမ္းေပးလုိက္ရင္ ေပ်ာက္ကင္းပါတယ္။
    Photos & Source: Burmese Medical Plants
    http://www.duwun.com.mm/lifestyle/-id4890282.html မွ ကူးယူထားပါသည္။










    အာရွႏုိင္ငံေတြမွာ ဟင္းခ်က္ျပဳတ္ရာမွာအသံုးမ်ားၿပီး ျမန္မာႏုိင္ငံမွာဆုိရင္ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ရာမွာ မပါမျဖစ္တဲ့စပါးလင္ေတြဟာ ဟင္းအနံ႔ကိုေမႊးေစတဲ့ အစြမ္းသတၱိသာမက က်န္းမာေရးအ တြက္ ဘာေတြအက်ိဳးျပဳသလဲဆုိတာ မွ်ေဝေပးခ်င္ပါတယ္။

    ဗီတာမင္စီ၊ ေဖာလစ္အက္ စစ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ဇင့္၊ သံဓာတ္၊ထံုးဓာတ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊ ေဖာ့စဖရက္စ္စတာေတြႂကြယ္ဝၿပီး ေဆးဖက္ဝင္အစြမ္းသတၱိေတြရွိပါတယ္။ စပါးလင္ဟာ အစာေျခလမ္းေၾကာင္းထဲမွာရွိတဲ့ မေကာင္းတဲ့ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ကပ္ပါးေကာင္ေတြကိုေသေစၿပီး အူမထဲက အက်ိဳးျပဳဘက္တီးရီးယားေတြ ကို တုိးပြားေစႏုိင္တာေၾကာင့္ ေကာင္းစြာအစာေခ်ဖ်က္ႏုိင္ဖို႔ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ကိုလက္စထေရာပမာဏကိုလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏုိင္စြမ္းရွိပါတယ္။

    စပါးလင္ရဲ႕ ပင္ကိုအစြမ္းသတၱိအရအဆိပ္အေတာက္ ေတြ၊ ယူရစ္အက္စစ္နဲ႔ မေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာေတြကို ဆီးသြားျခင္းျဖင့္ စြန္႔ထုတ္ေစတာေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္အ တြက္ ေကာင္းက်ိဳး ျပဳပါတယ္။ ပိုးမႊားေတြနဲ႔ မိႈေရာဂါေတြကို   ေသေစႏုိင္စြမ္း   ရွိတာ ေၾကာင့္ စပါးလင္နဲ႔ အေအးမိ၊ ႏွာေစး၊ တုပ္ေကြး၊ ဖ်ားနာတာေတြကို   ကုသႏုိင္ပါတယ္။

     ေနာက္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါေတြကိုလည္းကာကြယ္ႏုိင္စြမ္းရွိၿပီးေခါင္းကိုက္၊  ရင္က်ပ္၊လည္ေခ်ာင္းနာ၊ ေခြၽးထြက္လြန္၊ကိုယ္နံ႔ဆိုးထြက္တာမ်ိဳးျဖစ္ရင္လည္း စပါးလင္ႏွစ္ေခ်ာင္း၊ သံုးေခ်ာင္း ကို သစ္ႀကံပိုးေခါက္၊ နႏြင္း မႈန္႔အနည္းငယ္နဲ႔ဆူေအာင္ တည္ၿပီး   အရည္ကိုေသာက္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
       ႂကြက္သားနာက်င္တာ၊ ေဂါက္ေရာဂါ၊     အ႐ိုးအဆစ္ေရာင္ ရမ္းနာနဲ႔ အျခားေသာအဆစ္ အျမစ္နာက်င္တာေတြကိုစပါးလင္ဆီလိမ္းေပးရင္သက္သာေစပါတယ္။ ႏို႔တုိက္မိခင္ေတြအတြက္ဆုိရင္လည္း
     ႏို႔ထြက္အားေကာင္းေစၿပီး ရင္ေသြးငယ္ေတြ က်န္းမာၿပီး ေရာဂါပိုးကူးစက္ခံရမႈေတြက ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

     ဒါ့အျပင္ စိတ္ပိုင္းဆုိင္ရာက်န္းမာေစၿပီး    ကိုယ့္ကိုယ္ကိုယ္ယံုၾကည္မႈပိုရွိေစကာ လန္းဆန္းတက္ႂကြေစႏုိင္တာေၾကာင့္ စိတ္က်ေဝဒနာအတြက္ အေကာင္းဆံုးေဆးတစ္ခုပါ။ ကိုယ္နံ႔မေကာင္းတာနဲ႔ အေရျပားက်န္းမာေရးအတြက္လည္း အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ အသားအေရလွဖို႔အတြက္ စပါးလင္ဆီ လိမ္းမယ္ဆုိရင္ေတာ့ ေရ (ဒါမွမဟုတ္) သံလြင္ဆီနဲ႔ေရာၿပီးမွ လိမ္းဖို႔အႀကံျပဳလိုက္ပါတယ္။

    ဖိုးသူေတာ္(www.phothutaw.com)
    Credit : 7day Daily
    http://www.phothutaw.com/2015/01/blog-post_1889.html မွ ကူးယူထားပါသည္။