သည္းေျခအိတ္ျပႆနာမ်ား၏ လကၡဏာမ်ားႏွင့္ သိထားရမည့္ အခ်က္အလက္မ်ား
သည္းေျခအိတ္သည္ ၀မ္းဗိုက္ညာဘက္အေပၚပိုင္း အသည္း ေအာက္တြင္ရွိေသာ ေလးလက္မခန္႔ရွည္သည့္ သစ္ေတာ္သီးပံု သဏၭာန္ ကုိယ္တြင္းအဂၤါတစ္ခုျဖစ္သည္။ အသည္းက အဆီမ်ားကို ေခ်ဖ်က္ရန္ ထုတ္လုပ္ေသာ သည္းေျခရည္ကုိ သည္းေျခအိတ္က သုိေလွာင္ထားသည္။
အသည္းက သည္းေျခရည္ကုိ အဂၤါႏွစ္ခုအၾကား ဆက္ထား ေသာ ႁပြန္တစ္ခုမွတစ္ဆင့္ သည္းေျခအိတ္ဆီသို႔ ပို႔ေဆာင္သည္။
အစားအစာ စားသံုးလိုက္ခ်ိန္တြင္ အူမ်ား၏ ဆဲလ္မ်ားက သည္းေျခအိတ္ကို က်ံဳ႕ေစေသာ ေဟာ္မုန္းတစ္မ်ိဳး ထုတ္လုပ္သည္။ သည္းေျခအိတ္က်ဳံ႕သြားျခင္းေၾကာင့္ သည္းေျခရည္မ်ား ထြက္ေပၚလာသည္။
က်န္းမာေသာ သည္းေျခအိတ္တစ္ခုအတြင္း ယင္းလုပ္ငန္းစဥ္ မ်ား မနာက်င္ဘဲျဖစ္ပ်က္ေနေသာ္လည္း သည္းေျခအိတ္ ေသခ်ာစြာ အလုပ္မလုပ္ေတာ့သည့္အခ်ိန္တြင္ (သို႔မဟုတ္) သည္းေျခရည္ မ်ား ပိတ္ဆုိ႔ခံရခ်ိန္တြင္ အလြန္တရာနာက်င္မႈမ်ိဳး၊ မသက္မသာျဖစ္ျခင္းမ်ိဳး ျဖစ္ေစသည္။
အခ်ိဳ႕ေသာ ႀကံဳေတြ႕ေနက် သည္းေျခအိတ္ျပႆနာမ်ားတြင္ သည္းေျခအိတ္ေက်ာက္တည္ျခင္း၊ ေရာင္ရမ္းျခင္း၊လုပ္ေဆာင္ခ်က္ မူမမွန္ျခင္းတို႔ ပါ၀င္သည္။
သည္းေျခအိတ္ျပႆနာျဖစ္ေနပါက ၀မ္းဗုိက္ညာဘက္အေပၚ ပိုင္း (သို႔မဟုတ္) အလယ္ပိုင္း နာက်င္ၿပီး မူးေမာ္ေအာ့အန္ေလ့ရွိသည္။ အဖ်ားတက္ၿပီး ခ်မ္းတုန္ေနျခင္းမွာလည္း သည္းေျခအိတ္တြင္ ျပႆနာတစ္ခုခုျဖစ္ေနေၾကာင္း ေဖာ္ျပသည့္ လကၡဏာတစ္ရပ္ျဖစ္ႏုိင္သည္။
အူမ်ားလႈပ္ရွားမႈေျပာင္းလဲသြားၿပီး အေၾကာင္းမသိဘဲ ၀မ္း ေလွ်ာေလ့ရွိပါက သည္းေျခရည္မ်ား ျပႆနာျဖစ္ေနၿပီဟု ဆုိလိုျခင္းျဖစ္သည္။
၀မ္းမွာ အေရာင္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ (သုိ႔မဟုတ္) အျဖဴေရာင္ကဲ့သုိ႔ သြားေလ့ရွိသည္။ သည္းေျခအိတ္ျပႆနာျဖစ္ေနသူတစ္ဦး၏ ဆီး အေရာင္မွာ သာမန္အေရာင္ထက္ ပိုနက္ေမွာင္ေနေလ့ရွိသည္။ ယင္း မွာ သည္းေျခရည္မ်ား တားဆီးပိတ္ဆုိ႔ခံထားရ၍ျဖစ္သည္။ အသား အေရမ်ား အ၀ါေရာင္သန္းလာျခင္းမွာလည္း သည္းေျခအိတ္ႏွင့္ ဆက္စပ္ေသာ အသည္းျပႆနာေၾကာင့္ျဖစ္သည္။
သည္းေျခအိတ္တြင္ ျပႆနာရွိေၾကာင္း လကၡဏာျပေနသူ တုိင္း ဆရာ၀န္ႏွင့္ စစ္ေဆးသင့္သည္။
အကယ္၍ ၀မ္းဗုိက္ညာဘက္အေပၚပုိင္း နာက်င္မႈ ငါးနာရီအ တြင္း ေပ်ာက္မသြားျခင္း၊ ဖ်ားၿပီး မူးေမာ္ေအာ့အန္ျခင္းႏွင့္ ဆီးႏွင့္ အူလႈပ္ရွားမႈ အတြင္းေျပာင္းလဲျခင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚေနပါက ခ်က္ခ်င္း ေဆးကုသမႈခံယူရန္လိုသည္။
သည္းေျခအိတ္ျပႆနာမ်ားကို အျပည့္အ၀ႀကိဳတင္ကာကြယ္ ႏုိင္ျခင္း မရွိေသာ္လည္း ျပႆနာျဖစ္ႏုိင္သည့္ အႏၲရာယ္မ်ားကို ေလ်ာ့က်ေအာင္ လုပ္ေဆာင္ႏုိင္သည္။
ဖိုးသူေတာ္ (www.phothutaw.com)
Credit: 7Day Daily
http://www.phothutaw.com/2016/07/blog-post_54.html မွ ကူးယူထားပါသည္။