Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Thursday, 19 May 2016

ကင္ဆာအဖုအက်ိတ္မ်ားကို လက္ေတြ့ေပ်ာက္ေစတဲ့ မင္းဂြတ္သီး

ဒီအေၾကာင္း ေရးခ်င္ေနတာ ၾကာပါၿပီ။ လိုင္းမေကာင္းတာနဲ႔ မအားတာနဲ႔ မေရးျဖစ္ခဲ့ဘူး။
မင္းဂြတ္သီး အစြမ္းကိုေလ အင္တာနက္မွာ ဖတ္ရတာေတာ့ ၾကာၿပီ လက္ေတြ႕မလုပ္ျဖစ္ဘူး။ တစ္ေန႔ စာအုပ္ဆိုင္က မင္းဂြတ္သီးနွင့္ ကင္ဆာေရာဂါဆိုတဲ့ စာအုပ္ေတြ႕လို႔ ဝယ္လာၿပီး ဖတ္ၾကည့္မိတယ္။
အဲဒီတုန္းက တိုက္တိုက္ဆိုင္ဆိုင္ အက်ိတ္ တစ္လံုးေပါက္လို႔ ေတာ္ေတာ္ေလးကို ေဝဒနာ ခံစားေနရတဲ့ အခ်ိန္ေပါ့။ အဲဒါ စာအုပ္ထဲကနည္းအတိုင္း မဟုတ္ေပမယ့္ မင္းဂြတ္သီး တစ္လံုးကို ခြဲ အသားကိုစား အခြံကိုပါ ဝါးစား ေရေသာက္လိုက္တာ ညေနေလာက္မွာ နီရဲ ေယာင္ကိုင္းေနတဲ့ အက်ိတ္ဖုက အေယာင္က်ၿပီး နာတာပါသက္သာသြားတယ္။ လက္ေတြ႕ပါ။

 စာအုပ္ထဲမွာပါတဲ့ မင္းဂြတ္သီးရဲ႕ အက်ိဳးုျပဳပံုေတြက ေကာင္းလို႔ စာအုပ္ထဲက နည္းအတိုင္း လုပ္ၿပီး ေန႔တိုင္း စားျဖစ္တယ္။မင္းဂြတ္သီးရဲ႕ အက်ိဳးုျပဳပံုမ်ား
၁။ အက်ိတ္အဖုေတြကို ေပ်ာက္ကင္းေစတယ္။
၂။ ကင္ဆာေရာဂါကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစတယ္။
၃။ ေခ်ာင္းဆိုး၊ ပန္းနာ ရင္က်ပ္လည္း ေကာင္းေစတယ္။
၄။ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ လည္းက်ေစတယ္။ စသည္ စသည္ေပါ့။


ျပဳလုပ္ပံုကေတာ့ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား သ္ိၾကမယ္ထင္ပါတယ္။
မင္းဂြတ္သီးက္ို အညႇာက လြဲရင္ တစ္လံုးလံုးကို နွစ္သက္ရာနည္းနဲ႔ Paste (ျပစ္ျပစ္နွစ္နွစ္ေလး) ျဖစ္ေအာင္လုပ္ၿပီး ေရခဲေသတၲာထဲ ထည့္ ထားၿပီး တစ္ေန႔ နွစ္ႀကိမ္ေလာက္ ထမင္းစားၿပီးတိုင္း စားရံုပါပဲ။


စိတ္ဝင္စားရင္ လုပ္ၾကည့္ၾကေပါ့ေနာ္။ လက္ေတြ႕ေပ်ာက္ကင္းလို႔ပါ။ လမ္းႀကံဳရင္ စာအုပ္ေလးပါ ဝယ္ဖတ္ၾကည့္ၾကဖို႔ တိုက္တြန္းရင္းး

by အိၿဖိဳ း
သက္ရွည္က်န္းမာ
http://taunzalat.blogspot.com/search/label/မင္းကြတ္သီး

မင္းကြတ္သီးအေၾကာင္းသိေကာင္းစရာ ***


Mangosteen ဟုအမည္ရေသာ Garcinia ႏြယ္၀င္ မင္းကြတ္သီးပင္တို ့ကို ပူေႏြးစိုစြတ္ေသာ ရာသီဥတုရွိရာ မလႅာယုကြ်န္း ဆြယ္၊ ပစိဖိတ္ကြ်န္းစု၊ အာဖရိက၊ စကၤာပူ၊ ယိုးဒယား၊ မေလးရွား၊ အင္ဒိုနီးရွား၊ ဗီယက္နမ္ စသည့္အေရွ ့ ေတာင္အာရွႏိုင္ငံမ်ား ႏွင့္ ၾသစေၾတးလ်တိုက္တို ့တြင္ အႏွံ ့အျပားတြင္ေတြ ့ရွိရသည္။ ပံုျပင္ဒ႑ာရီမ်ားအရ ၀ီတိုရီယဘုရင္မၾကီး သည္ တိုင္းတပါးမွ လာေသာ မင္းကြတ္သီးကို အလြန္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္သျဖင့္ သူမထံမင္းကြတ္သီးတစ္လံုး ဆက္သ ခဲ့ေသာသူကို ဆုေတာ္ေငြအျဖစ္ £100 ခ်ီးျမွင့္ခဲ့ေၾကာင္း၊ ထိုအခ်ိန္မွစ၍ “အသီးမွာဘုရင္မ” ဟု အမည္နာမသမုတ္ခဲ့ေၾကာင္း မွတ္သားရပါသည္။ ျပင္သစ္တြင္ ''ဘုရားသခင္ရဲ႕အာဟာရ'' ဟု ေခၚဆိုၾက၏။ ျမန္မာျပည္၏ တနသၤာရီတိုင္း၊ ထား၀ယ္ခရိုင္၊ သရက္ေခ်ာင္းျမိဳ ့နယ္၏ ခ်ဳိင့္ ဝွမ္းမ်ားႏွင့္ ပင္လယ္ကမ္းရိုးတမ္းတေလွ်ာက္ရွိ ေတာင္ေျခတို႔၌ မင္းကြတ္ၿခံႀကီးမ်ား ကို ေတြ ႕ျမင္ ရ သည္။
မွည့္ ေသာမင္းကြတ္သီး၏ အသားမွာ ႏူးညံ့ခ်ဳိေအး၍အနံ ့အရသာ ႏွင့္ ျပီးျပည့္စုံေသာေၾကာင့္ လူၾကိဳက္မ်ားေသာ သစ္သီးျဖစ္ သည္။ စိမ္းေသာအသီးသည္ အတန္ငယ္မဆိုသေလာက္ အ ခ်ဥ္ ဓာတ္ပါရွိေသာေၾကာင့္ အိႏၵိယႏိုင္ငံ၌ အခ်ဥ္ဟင္းလ်ာမ်ား ခ်က္ ျပဳတ္ရာတြင္ မက်ည္း သီး အစား မင္းကြတ္သီးကို ဟင္းခတ္္အျဖစ္ အသံုးျပဳေလ့ရွိၾက၏။ မင္းကြတ္သီးအဆီကို ေထာပတ္ ခ်က္ လုပ္ကာ၊ သၾကားလံုး ႏွင့္ ကိတ္မုန္ ့ ျပဳလုပ္ၾကသလို၊ မင္းကြတ္သီးအဆီျဖင့္ ျပဳလုပ္ ထားေ သာ ကိတ္မုန္ ့သည္ ၾကာၾကာအထား ခံသည္။ ယခုအခါ မင္းကြတ္သီးအဆီမွ ဖေ ယာင္း တိုင္၊ ဆပ္ျပာ ႏွင့္ အနာကပ္ဖေယာင္းက်က္ျပဳလုပ္ေနၾကပါျပီ။ ဂါနာႏိုင္ငံတြင္ မင္းကြတ္ သီးပင္မွ အစူးမ်ားကို သြားၾကားထိုးတံအျဖစ္လည္းေကာင္း၊ တရုပ္ႏိုင္ငံတြင္ မင္းကြတ္သီး အခြံ ကို leather သားေရနယ္ ရာတြင္လည္းေကာင္း၊ ထိုင္းႏိုင္ငံတြင္ မင္းကြတ္သီး၏ပင္စည္ျဖင့္ လက္သမားသံုးပစၥည္းမ်ား ျပဳလုပ္ၾကသည္။
လူသားတို ့က်န္းမာေရးကိုေကာင္းက်ိဳးျပဳေစသည့္ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းမ်ားၾကြယ္၀ေသာ မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ ကစီႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္တို ့အျပင္၊ ဗိုက္တာမင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္မ်ားလည္း အေျမာက္အမ်ားပါရွိၾကသည္။ အသီးသာမက အရြက္၊ ပင္စည္ အခါက္၊ အျမစ္မ်ားအားလံုး လူသားတို ့ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳေစသျဖင့္ အာရွႏိုင္ငံမ်ား တြင္ ေရွးႏွစ္ေပါင္း မ်ားစြာ ကတည္းက မင္းကြတ္သီးကို ရိုးရာေဆး၀ါးအျဖစ္ အသံုးျပဳလာခဲ့ၾကသည္။
(၁) မင္းကြတ္သီးသတၱဳရည္ထဲတြင္ အင္းဆက္ပိုးမႊားမ်ားကိုက္ျခင္းႏွင့္ပ်ားတုပ္ျခင္း တို ့ အ တြက္ အဆိပ္ျပယ္ေစေသာ ဂုဏ္ သတၱိပါရွိသည္။
(၂) အသားအေရပ်က္စီးျခင္း၊ ေျခဖေနာင့္ကြဲျခင္း ႏွင့္ ေျခသလံုးသားမ်ားပက္ၾကားကြဲ အက္ျခင္း တို ့အတြက္ မင္းကြတ္သီး အဆီ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းသက္သာေစႏိုင္သည္။
(၃) အ႐ိုးႏုမ်ားကိုုေထာက္ ပံ့ေပးႏိုင္ျပီး၊ အရိုးပြေရာဂါ ႏွင့္ အရိုးပါးျခင္းတို ့ကိုလည္း ထိထိေ ရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပး ႏိုင္သည္။ ပါကင္ဆန္ေရာဂါ (ေခၚ) အေၾကာအားနဲ၍ေျခလက္ တုန္ျခင္း၊ အာရံုေၾကာမ်ားနာက်င္ျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္မ်ား ေတာင့္ တင္းကိုက္ခဲျခင္း ႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္အႏွံ ့နာက်င္ကိုက္ခဲျခင္း စေသာေရာင္ရမ္းနာမ်ားကို သက္သာေစသည္။
(၄) လိပ္ေခါင္းေရာဂါကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည္။
(၅) မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ citric acid, acetic acid, polyphenol ႏွင့္ hydroxycitric acid (HCA)တို ့ ၾကြယ္၀စြာပါရွိျခင္း ေၾကာင့္ ဖက္တီးအက္ဆစ္ကိုႏွိမ္နင္းကာ၊ ကိုလက္စထေရာ ပမာဏကိုက်ေစသည့္အတြက္ အ၀လြန္သူမ်ားႏွင့္ ကို္ယ္အ ေလးခ်ိန္ပံုမွန္ ထိန္းသိမ္းလိုသူမ်ား မွီ၀ဲစားသံုးသင့္ပါသည္။
(၆) ရင္ပူျခင္း၊ ႏွာေခါင္းေသြးလွ်ံျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္အႏွံ႔ အပူဖု၊ အပူအနာမ်ားေပါက္ျခင္း၊ မီးယပ္ အျဖဴဆင္းျခင္း၊ မီးယပ္ေသြး ဆင္းလြန္ျခင္းစသည့္ အပူဓာတ္လြန္ကဲေသာေ၀ဒနာမ်ားအတြက္ မင္းကြတ္သီးကို အပူျငိမ္းသည္းေျခေဆးအျဖစ္ မွီ၀ဲစား သံုးႏိုင္သည္။ မင္္းကြတ္သီးတြင္ အေအးဓာတ္ပါရွိေသာေၾကာင့္၊ ဒူးရင္းသီးစားျပီးေနာက္ မင္းကြတ္သီးကို စားေပးသင့္ သည္။
(၇) ရီေ၀ေ၀မူးေနာက္ေနာက္ျဖစ္ျခင္း ႏွင့္ ေမာပန္းႏြမ္းနယ္မႈကိုေျပေပ်ာက္ေစျပီး၊ အား သစ္ေ လာင္းေပးႏိုင္သည္။ ခႏၶာကိုယ္ တြင္း ေရဓာတ္မ်ားကုန္ခမ္းသြားျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပး ပါသည္။
(၈) မင္းကြတ္သီးသည္ အစာေခ်စံနစ္ကိုေကာင္းမြန္ေစျပီး၊ အူကိုက်န္းမာေစကာ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း မွလည္း ကာကြယ္ေပးပါသည္။
(၉) မိတ္၊ အင္ပ်ဥ္ကဲ့သို ့အေရျပားေပၚတြင္အဖုပိမ့္အနီကြက္ထျခင္း၊ အပူေလာင္ျခင္း ႏွင့္ အေ ရျပားေပၚရွိ ထိခိုက္ဒဏ္ရာမ်ား အတြက္ မင္းကြတ္သီးအႏွစ္သားျဖင့္ လိမ္းက်ံေပးႏိုင္သည္။
(၁၀) မင္းကြတ္သီးအခြံထဲတြင္ သစ္သီးမ်ားမွာေတြ ့ရခဲသည့္ alpha mangostin ႏွင့္ gamma mangostin ဟူေသာ xanthones ဓါတ္၂-မ်ိဳးပါရွိသည့္အတြက္ ဖ်ားနာမႈအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့အျပင္၊ ခႏၶာ ကိုယ္တစ္ခုလံုးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေပး ပါသည္။
(၁၁) ကိုယ္အပူၾကီးျခင္း၊ မွကၡရုနာ၊ ၀မ္းသြားျခင္းမ်ားအတြက္ မင္းကြတ္သီးအရြက္ ႏွင္ ့ အေ ခါက္ျပဳတ္ရည္တို ့ကို ေသာက္သံုး ေပးသင့္ပါသည္။
(၁၂) အပင္အျမစ္ျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ဓမၼရာသီတာစက္၀န္း မွန္ေစသည္။
(၁၃) အသီးအခြံထဲတြင္ tannins ဓာတ္ပါရွိ၍့၊ အခြံကို အေျခာက္လွမ္းအမႈန္ ့ၾကိတ္ျပီး ေသာက္ သံုးေပးျခင္းျဖင့္၊ ၀မ္းေလ်ာ/ ၀မ္းကိုက္ေရာဂါမ်ားကို ယူပစ္သလို ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ အခြံ ကိုတညသိပ္ေရစိမ္းထားျပီး၊ နာတာရွည္၀မ္းသြားေန ေသာ ကေလး၊ လူၾကီး အရြယ္ ၃-ပါးမေရြး ယံုၾကည္စိတ္ခ်စြာ တိုက္ေကြ်းႏိုင္သည္။
(၁၄) စိုးရိမ္ေသာကပူပန္ျခင္း၊ Alzheimer(ေခၚ)အၾကိဳဇရာရာဂါ၊ စိတ္ကစဥ့္ကလ်ားျဖစ္ျခင္း၊ စိတ္က်ေရာဂါ ႏွင့္ ေခါင္းတစ္ ျခမ္းကိုက္ျခင္းေ၀ဒနာသည္မ်ားကို မင္းကြတ္သီး ေကြ်းေပး သင့္ပါသည္။
(၁၅) မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ anti-bacteria အစြမ္းသတၱိပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစျပီး မႈိ ေရာဂါပိုးမ်ား ကူးစက္ျခင္းမွကာကြယ္ေပးသည္။ အထူးသျဖင့္ အဆုတ္နာ၊ တီဘီနာေရာဂါမ်ားမွ ဘက္တီးရီးယားပိုးမႊား တို ့ျပန္ ့ပြားလာမႈကို တားဆီး ဟန္ ့တားေပးပါသည္။
(၁၆) ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္အရ၊ မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ ဗိိုက္တာမင္အီးထက္ ပိုမိုေဆးစြမ္းထက္ လွေသာ Xanthones (ေခၚ) သဘ၀ဓာတ္ေပါင္း တစ္မ်ိဳးပါရွိရာ၊ ၄င္းဓာတ္ေပါင္းသည္ ခႏၶာ ကိုယ္ ထဲရွိ မလိုလားအပ္ေသာ free radical မ်ားကို ကာကြယ္ တိုက္ထုတ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း၊ မင္းကြတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ၁-ေအာင္စ သည္ အျခားေသာ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ၁-ေအာင္စထက္ free radicals မ်ားကိုစုပ္ယူႏိုင္မႈ အဆ ၃၀-ခန္ ့ ပိုေၾကာင္း၊ ဗိုင္းရပ္စ္၊ ဖန္းဂတ္စ္မႈိ၊ ဘက္တီးရီး ယားႏွ င့္ အသည္း အဆိပ္သင့္အရာမ်ားကိုကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း၊ အနာက်က္ေစႏိုင္ေသာ အစြမ္းရွိေၾကာင္း စင္ကာပူအမ်ဳိး သား တကၠသိုလ္မွ အၾကံျပဳထားသည္။
(၁၇) မင္းကြတ္သီးသတၱဳရည္သည္ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ားပိတ္ဆို ့ျခင္း၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာမ်ား မာေက်ာက်စ္လစ္ျခင္း စေသာ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါအေထြေထြကို ထိထိေရာက္ေ ရာက္ ကုသေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါသည္။ ေသြးထဲရွိ အဆီမ်ား ကုိလည္း က်ေစပါသည္။
(၁၈) သီးႏွံမ်ားထဲတြင္ ရွားရွားပါးပါးေတြ ့ရခဲေသာ Garcinone E (ေခၚ)သဘာဝျဒပ္ေပါင္း တစ္မ်ဳိး ႏွင့္ Polysaccharides (ေခၚ) ကင္ဆာဘက္တီးရီးယားမ်ားကို ဆန္႔က်င္ေပးေ သာ ျဒပ္ေပါင္းတို ့သည္ မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ ရွားရွားပါးပါး ပါရွိ ၾကရွိရာ၊ ၄င္းျဒပ္ေပါင္းမ်ား သည္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိးလံုး၀မရွိဘဲ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ဆန္ ့က်င္တိုက္ထုတ္ေပးႏိုင္ သည္။ အထူးသျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာ၊ အသည္းကင္ဆာ စသည့္ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားျပန္ ့ပြားလာမႈကို ကာကြယ္ေပးသည္။
(၁၉) အခြံျပဳတ္ရည္ ေသာက္သံုးျဖင္းျဖင့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားသည့္ ဆီးမၾကာခဏ သြားျခင္း၊ ဆီးအိတ္ေရာင္ျခင္း၊ ဆီးပူ ေညာင္းက်ျခင္း၊ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္းႏွင့္ ကာလသားေ ရာ ဂါမ်ားကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ ထို အခြံ ျပဳတ္ရည္ကို ကြဲရွနာမ်ားအ တြက္ ေသြး တိတ္ေဆးအျဖစ္လည္းေကာင္း၊ ၀ဲႏွင္းခူနာမ်ားကိုလည္း လိမ္းေပးသင့္ပါသည္။
(၂၀) မေလးရွားႏို္င္ငံတြင္ လိင္တံထိပ္အေရျပားျဖတ္ျပီးေနာက္၊ အနာအျမန္က်က္စေရန္ အတြက္ မင္းကြတ္သီးအရြက္ျပဳတ္ ရည္၊ ဌက္ေပ်ာသီး ႏွင့္ benzoin အနဲငယ္ေရာကာ ဒဏ္ရာကို လိမ္းေပးေလ့ရွိသည္။
(၂၁) မ်က္ေစ့အတြင္းတိမ္ ႏွင့္ ေရတိမ္ ျဖစ္ျခင္းမွလည္းကာကြယ္ေပးပါသည္။
(၂၂) မင္းကြတ္သီး၏ ေရာင္ရမ္းမႈေလ်ာ့က်ေစေသာ အာနိသင္တို ့ေၾကာင့္ တင္ပါး႐ိုးအာ ႐ံုေၾကာ နာက်င္မႈကို သက္သာေစပါ သည္။
(၂၃) ဖက္ခြက္နာ၊ျပည္တည္နာ၊ႏွင့္အစာအိမ္နာ စသည့္ကိုယ္တြင္းကိုယ္ပ အနာအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကို သက္သာလာေစႏိုင္သည္။
(၂၄) ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကိုက်ေစေသာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္မ်ား စားသံုးသင့္သည္။
(၂၅) ေသြးထဲရွိသၾကားပပမာဏကိုမွ်ေျချဖစ္ေစ၍၊ ေသြးအားနဲသူမ်ားအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။ ေသြးတိုးက်ေစသည္။
(၂၆) သြား ႏွင့္ သြားဖံုးတို ့ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။
(၂၇) မင္းကြတ္သီးသည္ ဓာတ္မတည့္ မႈမ်ားကို မျဖစ္ေပၚေစဘဲ၊ ခႏၶာကိုယ္၏ အဂၤါ အဖြဲ ့အ စည္းမ်ားအတြက္ ေကာင္းမြန္ေသာ အာနိသင္ရွိေသာေၾကာင့္ ေန ့စဥ္ျဖည့္စြက္ စာအျဖစ္ စားသံုးသင့္ေၾကာင္း အေမရိကန္ႏွင့္ ကေနဒါႏိုင္ငံတို ့တြင္ အႏွစ္၂၀ ေက်ာ္ၾကာ အေတြ ့အၾကံဳရွိ သည့္ J. Frederic Templeman ဟုအမည္ရေသာ primary care physician တစ္ဦးက အခိုင္ အမာအတည္ျပဳထားပါသည္။ ထိုအဆိုကို NASA Space Center မွ အထူးကုဆရာ၀န္ Sam Walters မွ ေထာက္ခံထားသည္။ ထို ့ျပင္ မင္းကြတ္သီးသည္ အမ်ိဳးသားမ်ားက်န္းမာေရး အတြက္အထူးသင့္ေတာ္ေၾကာင္း အႏွစ္ ၃၀ နီးပါးအေတြ ့အၾကံဳရွိသည့္ chiropractic physician တစ္ဦးျဖစ္သူ Kenneth J. Finsand က အၾကံျပဳထားပါသည္။ Dr. James Duke ဆိုသူကလည္း မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ Catechins (ေခၚ) သဘာ၀ဓာတ္ေပါငး္တစ္မ်ိဳးပါရွိရာ၊ ထိုဓာတ္ က ဗိုက္တာမင္စီထဲတြင္္ပါရွိေသာ antioxidants ၏ ပမာဏထက္ ၅-ဆမွ်ပိုေၾကာင္း the catalog of prominent ethnobotanist တြင္ ေရးသားေဖာ္ျပထားပါသည္။
(၂၈) မင္းကြတ္သီး၏ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားသည္ မယံုၾကည္ႏိုင္ေလာက္ေအာင္မ်ားျ ပားလွပါ သည္။ ထို ့ေၾကာင့္ ကမၻာေျမၾကီးကေပးေသာ အာဟာရဓာတ္ေပါၾကြယ္၀သည့္ မင္းကြတ္သီးကို “သဘာ၀ရဲ ့အာဟာရအျဖစ္” စားသံုးၾကေစ လိုပါသည္။

မွတ္ခ်က္။
(က) မင္းကြတ္သီးကို ႏို ့ရည္၊ သၾကားတို ့ႏွင့္ တြဲဖက္မစားသင့္ပါ။ (ခ) အခြံႏႊာေသာအခါ ထြက္ရွိလာေသာ ခရမ္းနီေရာင္ အရည္မ်ားသည္ အ၀တ္အထည္မ်ားကို စြန္းထင္းေစတတ္ သျဖင့္ အခ်ိဳ ့ဟိုတယ္ၾကီးမ်ားတြင္ မင္းကြတ္သီးစားသံုးယူေဆာင္ လာမႈကုိ တားျမစ္ၾကပါသည္။

<<စာနာေထာက္ထားစြာျဖင့္ ေဆာင္းပါးရွင္အမည္ကို ေျပာင္းလဲျခင္း/ခ်န္လွပ္ထားျခင္းမ်ိဳး မျပဳလုပ္ၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံပါသည္ >>

(ေဆာင္းပါးရွင္...ေပါက္ေပါက္.. .မွ်ေ၀သည္)
ကိုးကား (World’s Healthiest Fruit, Mangosteen)

မင္းကြတ္ သီး ၏ ေဆး အသံုး

မင္းကြတ္ သီးသည္ အပူပိုင္း ေဒသထြက္ သီးႏွံ တစ္မ်ဳိး ျဖစ္သည္။ ပူအိုက္ စြတ္စိုေသာ ရာသီ ဥတု ရွိသည့္ ထိုင္း၊ မေလးရွား၊ စင္ကာပူ၊ ဗီယက္နမ္၊ အင္ဒို နီးရွားႏွင့္ ျမန္မာ ႏိုင္ငံ တို႔တြင္ မင္းကြတ္ပင္မ်ား ရွင္သန္ ေပါက္ေရာက္သည္။

ေရွးပေဝသဏီ ကတည္း ကပင္ အေရွ႕ေတာင္ အာရွ ႏုိင္ငံ မ်ားတြင္ မင္းကြတ္သီး အခြံကို ေဆးဝါး အျဖစ္ အသံုးျပဳ ခဲ့ၾက ေပသည္။ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ေရာဂါ အတြက္ မင္းကြတ္သီး အခြံကို ေရတြင္ တစ္ည စိမ္၍ ယင္းစိမ္ ရည္အား ေသာက္သံုး ျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္း သည္ဟု ယံုၾကည္စြာ သံုးစြဲ ၾကသည္။ တစ္ဖန္ မင္းကြတ္သီး အခြံအား ခပ္ပါးပါး လွီး၍ ေနလွန္း အေျခာက္ခံကာ လက္ဖက္ေျခာက္ ကဲ့သို႔ ေရေႏြး တြင္ခပ္၍ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ဆီး ေရာဂါႏွင့္ ဂႏိုက်သည့္ ေရာဂါ မ်ားအား သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းသည္ဟု လက္ခံကာ သံုးစြဲ တတ္ၾကသည္။

အျခားေသာ ေရာဂါမ်ား အတြက္လည္း မင္းကြက္သီး အခြံကို ေဆးဝါး အျဖစ္ အသံုး ျပဳရာတြင္ အေရျပားႏွင့္ ဆိုင္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ ၾကသည့္ မွက္ခ႐ု၊ ႏွင္းခူ စသည့္ အနာမ်ား၊ ခႏၶာကိုယ္ အေရျပား ေပၚတြင္ အနီ အစက္ အေျပာက္ ကေလးမ်ား ေပၚလာတတ္သည့္ မိတ္ထြက္ ျခင္းႏွင့္ အင္ျပင္ ေရာဂါတို႔ အတြက္လည္း လိမ္းေဆး အျဖစ္ အသံုးျပဳ တတ္ၾက ေပသည္။

ဓာတ္ခြဲ ခန္းတြင္ စမ္းသပ္ ေတြ႕ရွိခ်က္ အရ မင္းကြတ္သီး အခြံတြင္ ဇန္သုန္း (Xanthones) ေခၚ ဓာတျုဒပ္ေပါငး္ တစ္မ်ိဳး ပါရွိေၾကာင္း သိရွိရသည။္ ယငး္ ဓာတျုဒပ္ေပါင္း သည္ အဏုဇီဝ ပိုးမ်ားႏွင့္ မႈိ ေရာဂါပိုး မ်ားကို ေသေစႏိုင္စြမ္း သတၱိရွိၿပီး အနာမရင္း ေစရန္ ပိုးသတ္ေဆး ကဲ့သို႔လည္း အသံုး ဝင္ေၾကာင္း သိရွိ ရေပသည္။ ၎အျပင္ ယင္း ဓာတုျဒပ္ေပါင္း သည္ သဘာဝ အေလ်ာက္ ေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို႔မႈ အားလည္း ဟန္႔တား ႏိုင္စြမ္း ရွိၿပီး အသက္ႀကီးသူ မ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားေသာ ႐ိုးဆက္ယိုယြင္း ေရာင္ရမ္းျခင္း ေရာဂါအား သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္သည္ ဆို၏။

ယခုအခါ ႏိုင္ငံ တခ်ဳိ႕တြင္ မင္းကြတ္သီးအား ေဖ်ာ္ရည္ အျဖစ္ ျပဳလုပ္ၿပီး (Xango Juice) ဟူ၍ အမည္တပ္ကာ ေရာင္းခ်လ်က္ ရွိသည္။ လူအမ်ားကလည္း ယင္းအား က်န္းမာေရး အေထာက္အကူျပဳ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ဝယ္ယူ ေသာက္သံုး တတ္ၾက ေပသည္။

မငး္ ကြတ္သီး အခြံတြင္ တန္နင္း (Tannins) ေခၚ ဓာတျုဒပ္ေပါင္း တစ္မ်ိဳးလည္း ပါရွိသျဖင့့္္ ယင္း ဓာတုျဒပ္ေပါင္း သည္ ဝမ္းပ်က္ ၀မ္းေလွ်ာ ေရာဂါအား သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္သည္ မွန္ေသာ္လည္း အျခားေသာ ေရာဂါမ်ား အနက္ တစ္စံု တစ္ရာေသာ ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း ေၾကာင္းကိုမူ သိပ ၸံနည္းက် သုေတသန ျပဳလုပ္၍ ေလ့လာ ထားရွိျခင္း မ်ဳိးကား ယေန႔ အခ်ိန္ထိ မရွိ ေသးေခ်။ သို႔ေသာ္ ေရွး အစဥ္ အလာ အရ သံုးစြဲ လာခဲ့ ၾကသည့္ အတြက္ လူအမ်ားက မင္းကြတ္ သီးကို ေဆးဖက္ဝင္ သီးႏွံတစ္မ်ဳိး အျဖစ္ လက္ခံ ယံုၾကည္ကာ သံုးစြဲလ်က္ ရွိၾက ေပသည္။ ။

ျမ၀တီ

ေဆးဘက္ဝင္ေသာမင္းဂြတ္သီးအေၾကာင္း


အဂၤလိပ္လုိ Mangosteen သိပၸံ နာမည္ (Garcinia mangostana)နဲ႔ ျမန္မာလုိ မင္းဂြတ္ သီးလုိ႔ ေခၚ တဲ့ ဒီအသီးေလးကုိ ႔ မြန္ျပည္နယ္ ရဲ႔ ဂုဏ္ယူရတဲ့ အသီးအႏွံတစ္ခု ပါ။ အပင္ က အရြက္ေတြ ဟာ ဖေယာင္းမသုတ္ ရပဲ သုတ္ထားသလုိ ေျပာင္လက္ ေတာင့္တင္း ေနတာမုိ႔ အပင္ေလး ရဲ႔ ရြက္အုပ္မုိးေလးက ေတာ္ေတာ္ၾကည့္လွပါတယ္..။

သူဟာ အရင္တုံး ကေတာ့ ဒီေလာက္နာမည္ မႀကီးေသးပါဘူး... အခု မွ သူ႔အခြံ မွာပါဝင္ တဲ့ ဇန္သုန္းဓာတ္ - Xanthone ေၾကာင့္ လူသိမ်ားထင္ရွားလာတာ မၾကာေသး ဘူးဆုိရပါမယ္..။

ဇန္သုန္း- Xanthone အေၾကာင္းကုိ ေျပာရရင္ Biological Active Plant Phenol ,Chemical Formula C13H8O2 ျဖစ္ပါတယ္။သူ႔ရဲ႔ အာနိသင္ ေတြကုိ ၾကည့္ရင္
*Anti Bacteria- ဘက္တီးရီးယားေတြကုိ ဆန္႔က်င္တုိက္ဖ်က္ပါတယ္
Lowering Blood Sugar Levels ေသြး ထဲက သၾကားဓာတ္ကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးတယ္။
*Lowering Total Blood Cholesterol ေသြး ထဲက ေကာ္လက္စထေရာကုိလည္း ေလွ်ာ့က်ေစပါတယ္။
*Preventing Heart Disease- ႏွလုံး ေရာဂါ ျဖစ္မႈကုိ ကာကြယ္ေပးတယ္။
*Preventing Aging- ရင့္ေရာ္ အုိမင္းမႈကုိ တားဆီးထားနုိင္တယ္။
*Overcoming Tumor and Cancer အႀကိတ္ အဖု နဲ႔ ကင္ဆာ ေရာဂါကုိ သက္သာေစပါတယ္။
*Overcoming Gout ေဂါက္ေရာ ဂါ အဆစ္ျမစ္ ေယာင္တာ နာတာ ကုိ လည္းသက္သာေစပါတယ္။
*Overcome Thyroid Disorders သိုင္းရုိက္ ပုံမွန္ မျဖစ္တာကုိလည္းသက္သာေစပါတယ္
*Hemorrhoid remedy အူက် တဲ့ေရာဂါကုိလည္း သက္သာေစပါတယ္
*Essential for fatigue ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ မႈအတြက္ လုိအပ္ တဲ့အဟာရ ခြန္အားကုိ ေပးစြမ္းပါတယ္။

ဒူးနာေပ်ာက္တာ၊ ဆီးခ်ဳိ တုိ႔ အသဲကင္ဆာ၊ အဆုတ္ ကင္ဆာ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ ဦးေႏွာက္ကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ ေသြးကင္ဆာ မ်ား အထိ ေရာဂါ မ်ုိးစုံ အတြက္ေဆးကုမၸဏီေတြက သုေတသန ျပဳေနပါတယ္..။
သစ္သီးဝလံ ေတြ မွာေတာ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္း Anti oxidant ေတြ ပါဝင္ေလ့ရွိၾကပါတယ္..။ အနည္းနဲ႔ အမ်ား ပဲကြာတာေပါ့..။ ခႏၵၥာ ကုိယ္ ကုိ အႏၱရာယ္ ျပဳ မဲ့ ဖရီးရက္ဒီကယ္ ေတြကုိ Anti oxidant ေတြက ေခ်ဖ်က္ ေခ်မႈန္းႏုိင္စြမ္းရွိပါတယ္


 ေဆးပညာဆိုင္ရာေဆာင္းပါးမ်ား Facebook မွကူးယူပါသည္။
 Comment မွ.....
 Hemorrhoid remedy ဆိုသည္မွာ အူက်မဟုတ္ပါ။ လိပ္ေခါင္းကိုဆိုလိုျခင္းျဖစ္ပါသည္။

သဘာဝရဲ႕အာဟာရျဖစ္ေသာမင္းကြတ္သီး နဲ ့က်န္းမာေရး


လူသားတို ့က်န္းမာေရးကိုေကာင္းက်ိဳးျ ပဳေစသည့္ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းမ်ားၾကြယ္၀ေသာ မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ ကစီႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္တို ့အျပင္၊ ဗိုက္တာမင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္မ်ာ းလည္း အေျမာက္အမ်ားပါရွိၾကသည္။
အသီးသာမက အရြက္၊ ပင္စည္ အခါက္၊ အျမစ္မ်ားအားလံုး လူသားတို ့ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳေစသျဖင့္ အာရွႏိုင္ငံမ်ားတြင္ ေရွးႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ကတည္းက မင္းကြတ္သီးကို ရိုးရာေဆး၀ါးအျဖစ္ အသံုးျပဳလာခဲ့ၾကသည္။


*မင္းကြတ္သီးသတၱဳရည္ထဲတြင္ အင္းဆက္ပိုးမႊားမ်ားကိုက္ျခ င္းႏွင့္ပ်ားတုပ္ျခင္းတို ့အတြက္ အဆိပ္ျပယ္ေစေသာ ဂုဏ္ သတၱိပါရွိသည္။ * အသားအေရပ်က္စီးျခင္း၊ ေျခဖေနာင့္ကြဲျခင္း ႏွင့္ ေျခသလံုးသားမ်ားပက္ၾကားကြဲအ က္ျခင္း တို ့အတြက္ မင္းကြတ္သီး အဆီ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းသက္သာေစႏိုင္သည္။

* အ႐ိုးႏုမ်ားကိုုေထာက္ ပံ့ေပးႏိုင္ျပီး၊ အရိုးပြေရာဂါ ႏွင့္ အရိုးပါးျခင္းတို ့ကိုလည္း ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပး ႏိုင္သည္။ ပါကင္ဆန္ေရာဂါ (ေခၚ) အေၾကာအားနဲ၍ေျခလက္တုန္ျခင္း ၊ အာရံုေၾကာမ်ားနာက်င္ျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္မ်ား ေတာင့္ တင္းကိုက္ခဲျခင္း ႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္အႏွံ ့နာက်င္ကိုက္ခဲျခင္း စေသာေရာင္ရမ္းနာမ်ားကို သက္သာေစသည္။

* လိပ္ေခါင္းေရာဂါကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည္။

* မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ citric acid, acetic acid, polyphenol ႏွင့္ hydroxycitric acid(HCA)တို ့ ၾကြယ္၀စြာပါရွိျခင္း ေၾကာင့္ ဖက္တီးအက္ဆစ္ကိုႏွိမ္နင္းကာ ၊ ကိုလက္စထေရာပမာဏကိုက်ေစသည့္ အတြက္ အ၀လြန္သူမ်ားႏွင့္ ကို္ယ္အ ေလးခ်ိန္ပံုမွန္ ထိန္းသိမ္းလိုသူမ်ား မွီ၀ဲစားသံုးသင့္ပါသည္။

* ရင္ပူျခင္း၊ ႏွာေခါင္းေသြးလွ်ံျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္အႏွံ႔ အပူဖု၊ အပူအနာမ်ားေပါက္ျခင္း၊ မီးယပ္အျဖဴဆင္းျခင္း၊ မီးယပ္ေသြး ဆင္းလြန္ျခင္းစသည့္ အပူဓာတ္လြန္ကဲေသာေ၀ဒနာမ်ားအ တြက္ မင္းကြတ္သီးကို အပူျငိမ္းသည္းေျခေဆးအျဖစ္ မွီ၀ဲစား သံုးႏိုင္သည္။ မင္္းကြတ္သီးတြင္ အေအးဓာတ္ပါရွိေသာေၾကာင့္၊ ဒူးရင္းသီးစားျပီးေနာက္ မင္းကြတ္သီးကို စားေပးသင့္ သည္။

* ရီေ၀ေ၀မူးေနာက္ေနာက္ျဖစ္ျခင ္း ႏွင့္ ေမာပန္းႏြမ္းနယ္မႈကိုေျပေပ် ာက္ေစျပီး၊ အားသစ္ေလာင္းေပးႏိုင္သည္။ ခႏၶာကိုယ္ တြင္း ေရဓာတ္မ်ားကုန္ခမ္းသြားျခင္ းမွလည္း ကာကြယ္ေပးပါသည္။

* မင္းကြတ္သီးသည္ အစာေခ်စံနစ္ကိုေကာင္းမြန္ေစ ျပီး၊ အူကိုက်န္းမာေစကာ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္မွလည္း ကာကြယ္ေပးပါသည္။

* မိတ္၊ အင္ပ်ဥ္ကဲ့သို ့အေရျပားေပၚတြင္အဖုပိမ့္အနီ ကြက္ထျခင္း၊ အပူေလာင္ျခင္း ႏွင့္ အေရျပားေပၚရွိ ထိခိုက္ဒဏ္ရာမ်ား အတြက္ မင္းကြတ္သီးအႏွစ္သားျဖင့္ လိမ္းက်ံေပးႏိုင္သည္။

* မင္းကြတ္သီးအခြံထဲတြင္ သစ္သီးမ်ားမွာေတြ ့ရခဲသည့္ alpha mangostin ႏွင့္ gamma mangostin ဟူေသာ xanthones ဓါတ္၂-မ်ိဳးပါရွိသည့္အတြက္ ဖ်ားနာမႈအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့အျပင္၊ ခႏၶာကိုယ္တစ္ခုလံုးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေပး ပါသည္။

* ကိုယ္အပူၾကီးျခင္း၊ မွကၡရုနာ၊ ၀မ္းသြားျခင္းမ်ားအတြက္ မင္းကြတ္သီးအရြက္ ႏွင္ ့ အေခါက္ျပဳတ္ရည္တို ့ကို ေသာက္သံုး ေပးသင့္ပါသည္။

* အပင္အျမစ္ျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ဓမၼရာသီတာစက္၀န္းမွန္ေစသည္။

* အသီးအခြံထဲတြင္ tannins ဓာတ္ပါရွိ၍့၊ အခြံကို အေျခာက္လွမ္းအမႈန္ ့ၾကိတ္ျပီး ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္၊ ၀မ္းေလ်ာ/  ၀မ္းကိုက္ေရာဂါမ်ားကို ယူပစ္သလို ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ အခြံကိုတညသိပ္ေရစိမ္းထားျပီး၊ နာတာရွည္၀မ္းသြားေန ေသာ ကေလး၊ လူၾကီး အရြယ္ ၃-ပါးမေရြး ယံုၾကည္စိတ္ခ်စြာ တိုက္ေကြ်းႏိုင္သည္။

* စိုးရိမ္ေသာကပူပန္ျခင္း၊ Alzheimer(ေခၚ)အၾကိဳဇရာရာဂါ ၊ စိတ္ကစဥ့္ကလ်ားျဖစ္ျခင္း၊ စိတ္က်ေရာဂါ ႏွင့္ ေခါင္းတစ္ ျခမ္းကိုက္ျခင္းေ၀ဒနာသည္မ်ာ းကို မင္းကြတ္သီး ေကြ်းေပးသင့္ပါသည္။

* မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ anti-bacteria အစြမ္းသတၱိပါရွိျခင္းေၾကာင္ ့ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစျပီး မႈိ ေရာဂါပိုးမ်ား ကူးစက္ျခင္းမွကာကြယ္ေပးသည္။  အထူးသျဖင့္ အဆုတ္နာ၊ တီဘီနာေရာဂါမ်ားမွ ဘက္တီးရီးယားပိုးမႊား တို ့ျပန္ ့ပြားလာမႈကို တားဆီးဟန္ ့တားေပးပါသည္။

* ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္အရ၊ မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ ဗိိုက္တာမင္အီးထက္ ပိုမိုေဆးစြမ္းထက္လွေသာ Xanthones (ေခၚ) သဘ၀ဓာတ္ေပါင္း တစ္မ်ိဳးပါရွိရာ၊ ၄င္းဓာတ္ေပါင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ မလိုလားအပ္ေသာ free radical မ်ားကို ကာကြယ္ တိုက္ထုတ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း၊ မင္းကြတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ၁-ေအာင္စ သည္ အျခားေသာ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ၁-ေအာင္စထက္ free radicals မ်ားကိုစုပ္ယူႏိုင္မႈ အဆ ၃၀-ခန္ ့ ပိုေၾကာင္း၊ ဗိုင္းရပ္စ္၊ ဖန္းဂတ္စ္မႈိ၊ ဘက္တီးရီးယားႏွင့္ အသည္း အဆိပ္သင့္အရာမ်ားကိုကာကြယ္ေ ပးႏိုင္ေၾကာင္း၊ အနာက်က္ေစႏိုင္ေသာအစြမ္းရွိ ေၾကာင္း စင္ကာပူအမ်ဳိး သား တကၠသိုလ္မွ အၾကံျပဳထားသည္။

* မင္းကြတ္သီးသတၱဳရည္သည္ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ားပိတ္ဆို ့ျခင္း၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာမ်ားမာေက်ာ က်စ္လစ္ျခင္း စေသာ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါအေထြေထြကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကုသေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါသည္။ ေသြးထဲရွိ အဆီမ်ား ကုိလည္း က်ေစပါသည္။

* သီးႏွံမ်ားထဲတြင္ ရွားရွားပါးပါးေတြ ့ရခဲေသာ Garcinone E (ေခၚ)သဘာဝျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ဳိ း ႏွင့္ Polysaccharides (ေခၚ) ကင္ဆာဘက္တီးရီးယားမ်ားကို ဆန္႔က်င္ေပးေသာ ျဒပ္ေပါင္းတို ့သည္ မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ ရွားရွားပါးပါး ပါရွိ ၾကရွိရာ၊ ၄င္းျဒပ္ေပါင္းမ်ားသည္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိးလံုး၀မရွိဘ ဲ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ဆန္ ့က်င္တိုက္ထုတ္ေပးႏိုင္ သည္။ အထူးသျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာ၊ အသည္းကင္ဆာ စသည့္ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားျပန္ ့ပြားလာမႈကို ကာကြယ္ေပးသည္။

* အခြံျပဳတ္ရည္ ေသာက္သံုးျဖင္းျဖင့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားသည့္ ဆီးမၾကာခဏသြားျခင္း၊ ဆီးအိတ္ေရာင္ျခင္း၊ ဆီးပူ ေညာင္းက်ျခင္း၊ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္းႏွင့္ ကာလသားေရာဂါမ်ားကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ ထို အခြံ ျပဳတ္ရည္ကို ကြဲရွနာမ်ားအတြက္ ေသြးတိတ္ေဆးအျဖစ္လည္းေကာင္း ၊ ၀ဲႏွင္းခူနာမ်ားကိုလည္း လိမ္းေပးသင့္ပါသည္။

* မေလးရွားႏို္င္ငံတြင္ လိင္တံထိပ္အေရျပားျဖတ္ျပီးေ နာက္၊ အနာအျမန္က်က္စေရန္အတြက္ မင္းကြတ္သီးအရြက္ျပဳတ္ ရည္၊ ဌက္ေပ်ာသီး ႏွင့္ benzoin အနဲငယ္ေရာကာ ဒဏ္ရာကို လိမ္းေပးေလ့ရွိသည္။

* မ်က္ေစ့အတြင္းတိမ္ ႏွင့္ ေရတိမ္ ျဖစ္ျခင္းမွလည္းကာကြယ္ေပးပါ သည္။

* မင္းကြတ္သီး၏ ေရာင္ရမ္းမႈေလ်ာ့က်ေစေသာ အာနိသင္တို ့ေၾကာင့္ တင္ပါး႐ိုးအာ႐ံုေၾကာ နာက်င္မႈကို သက္သာေစပါ သည္။

* ဖက္ခြက္နာ၊ျပည္တည္နာ၊ႏွင့္အ စာအိမ္နာ စသည့္ကိုယ္တြင္းကိုယ္ပ အနာအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကို သက္သာလာေစႏိုင္သည္။

* ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကိုက်ေစေ သာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္မ်ား စားသံုးသင့္သည္။

* ေသြးထဲရွိသၾကားပပမာဏကိုမွ်ေ ျချဖစ္ေစ၍၊ ေသြးအားနဲသူမ်ားအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါ သည္။

* ေသြးတိုးက်ေစသည္။

* သြား ႏွင့္ သြားဖံုးတို ့ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။

* မင္းကြတ္သီးသည္ ဓာတ္မတည့္ မႈမ်ားကို မျဖစ္ေပၚေစဘဲ၊ ခႏၶာကိုယ္၏ အဂၤါအဖြဲ ့အစည္းမ်ားအတြက္ ေကာင္းမြန္ေသာ အာနိသင္ရွိေသာေၾကာင့္ ေန ့စဥ္ျဖည့္စြက္ စာအျဖစ္ စားသံုးသင့္ေၾကာင္း အေမရိကန္ႏွင့္ ကေနဒါႏိုင္ငံတို ့တြင္ အႏွစ္၂၀ ေက်ာ္ၾကာ အေတြ ့အၾကံဳရွိသည့္ J. Frederic Templeman ဟုအမည္ရေသာ primary care physician တစ္ဦးက အခိုင္အမာအတည္ျပဳထားပါသည္။

ထိုအဆိုကို NASA Space Center မွ အထူးကုဆရာ၀န္ Sam Walters မွ ေထာက္ခံထားသည္။ ထို ့ျပင္ မင္းကြတ္သီးသည္ အမ်ိဳးသားမ်ားက်န္းမာေရးအတြ က္အထူးသင့္ေတာ္ေၾကာင္း အႏွစ္ ၃၀ နီးပါးအေတြ ့အၾကံဳရွိသည့္ chiropractic physician တစ္ဦးျဖစ္သူ Kenneth J. Finsand က အၾကံျပဳထားပါသည္။

Dr. James Duke ဆိုသူကလည္း မင္းကြတ္သီးထဲတြင္ Catechins (ေခၚ) သဘာ၀ဓာတ္ေပါငး္တစ္မ်ိဳးပါရွ ိရာ၊ ထိုဓာတ္ က ဗိုက္တာမင္စီထဲတြင္္ပါရွိေသ ာ antioxidants ၏ ပမာဏထက္ ၅-ဆမွ်ပိုေၾကာင္း the catalog of prominent ethnobotanist တြင္ ေရးသားေဖာ္ျပထားပါသည္။

မင္းကြတ္သီး၏ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ာ းသည္ မယံုၾကည္ႏိုင္ေလာက္ေအာင္မ်ာ းျပားလွပါသည္။

ထို ့ေၾကာင့္ ကမၻာေျမၾကီးကေပးေသာ အာဟာရဓာတ္ေပါၾကြယ္၀သည့္ မင္းကြတ္သီးကို “သဘာ၀ရဲ ့အာဟာရအျဖစ္” စားသံုးၾကေစ လိုပါသည္။

မွတ္ခ်က္။
(၁) မင္းကြတ္သီးကို ႏို ့ရည္၊ သၾကားတို ့ႏွင့္ တြဲဖက္မစားသင့္ပါ။

(၂) အခြံႏႊာေသာအခါ ထြက္ရွိလာေသာ ခရမ္းနီေရာင္ အရည္မ်ားသည္ အ၀တ္အထည္မ်ားကို စြန္းထင္းေစတတ္သျဖင့္ အခ်ိဳ ့ဟိုတယ္ၾကီးမ်ားတြင္ မင္းကြတ္သီးစားသံုးယူေဆာင္ လာမႈကုိ တားျမစ္ၾကပါသည္။

ေပါက္ေပါက္
Refး>>မင္းကြတ္သီး နဲ ့ က်မၼာေရး ေဆာင္းပါး မွ ေကာက္ႏုတ္ေဖၚျပပါသည္။

http://taunzalat.blogspot.com/search/label/မင္းကြတ္သီး မွ ကူးယူထားပါသည္။