Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Wednesday, 1 June 2016

အာလူးကေပးတဲ့ က်န္းမားေရး
မိုရ္မိုရ္ (YUFL)
          အာလူးေတြဟာ ကမၻာေပၚမွာ စတုတၳေျမာက္ အမ်ားဆံုး စားသံုးၾကတဲ့ သီးႏွံျဖစ္ပါတယ္။ အာလူးကို ေထာပတ္နဲ႔ ေရာနယ္ၿပီးျဖစ္ေစ၊ ဒိန္ခဲနဲ႔ျဖစ္ေစ၊ ဆီနဲ႔ေၾကာ္ၿပီး ျဖစ္ေစ စားသံုးပါက ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္ျခင္း၊ ဆီးခ်ဳိနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါ တို႔ကိုေတာင္ ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့လည္း အထက္ပါ အစားအစာမ်ားနဲ႔ မေရာစပ္ဘဲ စားပါက အာဟာရ ျပည့္၀ေစၿပီး က်န္းမာတဲ့ အစားအစာ ျဖစ္လာပါတယ္။ အလယ္အလတ္ အရြယ္အစားရွိတဲ့ အာလူးဖုတ္တစ္လံုးမွာ ကယ္လိုရီ (၁၁၀) သာ ပါ၀င္ပါတယ္။
၁။ အ႐ိုးက်န္းမာေရး
          အာလူးေတြမွာ ပါ၀င္တဲ့ သံဓာတ္၊ ကယ္လ္ဆီယမ္၊ Phosphorous ၊ Magnesiume နဲ႔ zinc ဓာတ္မ်ားဟာ အ႐ိုးတည္ေဆာက္မႈနဲ႔ ႀကံ႕ခိုင္မႈကို ထိန္းသိမ္းေပးပါတယ္။
၂။ ေသြးဖိအား
          အာလူးမွာ ပါ၀င္တဲ့ potassium၊ ကယ္လ္ဆီယမ္နဲ႔ Magnesium ဓာတ္မ်ားက ေသြးဖိအားကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။
၃။ ႏွလံုးက်န္းမာေရး
          အာလူးရဲ႕ ဖိုက္ဘာဓာတ္၊ Potassium ဓာတ္၊ Vitamin-C နဲ႔ B6  ပါ၀င္မႈ၊ ကိုလက္စထေရာ မပါ၀င္မႈတို႔ အားလံုးဟာ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။
၄။ ေရာင္ရမ္းကိုက္ခဲျခင္း
          အာလူးမွာပါ၀င္တဲ့ choline ဓာတ္က အိပ္စက္ျခင္း၊ ႂကြက္သား လႈပ္ရွားမႈ၊ သင္ယူျခင္းနဲ႔ မွတ္ၪာဏ္တို႔ကို ကူညီအားျပဳပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ နာတာရွည္ ေရာင္ရမ္း ကိုက္ခဲျခင္းမ်ားကိုလည္း သက္သာ ေစပါတယ္။
၅။ ကင္ဆာ
          အာလူးမွာ DNA ျပဳျပင္ေရး လုပ္ငန္းစဥ္ကို ေဆာင္ရြက္ေပးတဲ့ folate လုိ႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိး ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ျဖစ္ေပၚျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တာ ျဖစ္ပါတယ္။
၆။ အစာေခ်ဖ်က္ျခင္း
          ဖိုက္ဘာဓာတ္ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အာလူးမ်ားဟာ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ၿပီး အစာေခ်ဖ်က္ျခင္း လုပ္ငန္းစဥ္ကို မွန္ကန္ေစပါတယ္။
၇။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းျခင္း
          အထက္မွာ ေျပာခဲ့သလိုပဲ အာလူးရဲ႕ ဖိုက္ဘာဓာတ္ေတြဟာ အစာေခ်ဖ်က္ျခင္းကို မွန္ကန္ေစလို႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အာလူးဟာ ဗိုက္ျပည့္ေစလို႔ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
၈။ အသားအေရ
          ကိုလဂ်င္ (Collagen) က အေရျပားကိုမ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ အာလူးမွာ ပါ၀င္တဲ့ ကယ္လ္ဆီယမ္က ကိုလဂ်င္ကို တစ္ဖန္ ေထာက္ပံ့ေပးပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ အာလူးစားရင္ ေနေလာင္ျခင္း၊ အသားအေရတြန္႔ျခင္း စသည္တို႔ကို တားဆီးေပးတာ ျဖစ္ပါတယ္။
သတိျပဳရန္
          - အာလူးေၾကာ္နဲ႔ အာလူး ေခ်ာင္းေၾကာ္ေတြ ကေတာ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္ပါ။
          - ပုပ္ေနေသာ အာလူးမ်ား၊ အေညႇာင့္ထြက္ေနေသာ အာလူးမ်ား၊ အစိမ္းေရာင္ သမ္းေနေသာ အာလူးမ်ားကို လံုး၀ မစားသံုးသင့္ပါ။
          - အာလူးမ်ားကို ေမွာင္မည္း ေျခာက္ေသြ႕ေသာ ေနရာမ်ားတြင္သာ သိုေလွာင္ သိမ္းဆည္းပါ။ ေရခဲ ေသတၱာမ်ားတြင္ ထည့္ထားျခင္း၊ ေနေရာင္ရေသာ ေနရာမ်ားတြင္ ထားရွိျခင္းကို ေရွာင္ပါ။
          - အာလူးကို အပူခ်ိန္(၁၂၀) ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ႏွင့္ အထက္ အပူေပးၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ စားသံုးပါက acrylamide လို႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိး ထြက္လာတတ္ပါတယ္။ ၎ဓာတ္ကို ပလတ္စတစ္၊ ေကာ္၊ ဆိုးေဆးနဲ႔ စီးကရက္ေငြ႕မ်ားမွာ ေတြ႕ရၿပီး ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ပါတယ္။ အာလူးေၾကာ္မ်ားမွာ ၎ဓာတ္ ပါ၀င္ေနတာေၾကာင့္ ေရွာင္ႏိုင္ရင္ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။
Ref:www.medicalnewstoday.com
http://www.messengernewsjournal.com/News/Health/detail.php?id=51674 မွ ကူးယူထားပါသည္။

No comments:

Post a Comment